ناظرنیوز به نقل از گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه «پراودا»، چاپ مسکو در تحلیلی نوشته است: در سال 2015 همه کشورهای مهم جهان، از جمله روسیه و آمریکا، توافقنامهای برای حل و فصل مسائل مربوط به برنامه هستهای ایران امضاء کردند که دستیابی به توافقات صورت گرفته بین طرفین در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، سالها طول کشیده بود. ولی اکنون بعد از گذشت دو سال و اندی مقامات واشنگتن به سادگی تصمیم گرفتند تا از این توافقنامه مهم بین المللی خارج شوند. این مسئله و همچنین سیاست اعمال تحریمهای شدیدالحن آمریکا علیه ایران، باعث نگرانی کشورهای اروپایی شده که خواستار همکاری اقتصادی با تهران هستند.
در بیانیه مشترکی که در پایان نشست وزرای امور خارجه روسیه، فرانسه، آلمان، انگلیس، چین و ایران در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک مورد تصویب قرار گرفت، تاکید شده است که اتحادیه اروپا قصد دارند مکانیزم ویژهای برای مبادلات مالی با ایران به وجود آورند تا بتواند تحریمهای آمریکا را دور بزند.
"کنستاتین بلوخین" کارشناس مرکز تحقیقات مسائل امنیتی آکادمی علوم روسیه در گفتوگو با این روزنامه در پاسخ به این سئوال که کشورهای اروپایی برای حمایت از همکاریهای اقتصادی با ایران و مقابله با سیاست آمریکا در این رابطه، تا کجا پیش خواهند رفت، توضیح داد: «ایالات متحده با هشدارها و تهدیدات خود باعث تحریک اتحادیه اروپا شده است. واضح است که سخنان تند مقامات آمریکایی با مخالفت نیمی از کشورهای اروپایی مواجه شده. مسئله این است که تنها نیمی از این کشورها. واضح است که کشورهایی مانند آلمان، فرانسه و انگلیس دیدگاه خاصی داشته و تلاش میکنند تا سیاست منحصربه فرد و خط مشی سیاسی خود را دنبال کنند. ولی سایر کشورهای اروپایی کورکورانه دنبال روی سیاستهای واشنگتن هستند. لهستان، رومانی وکشورهای حوزه دریای بالتیک نمونههایی از این قبیل کشورها هستند. این واقعیت گویای آن است که اتحادیه اروپا را نمی توان دارای سیاست متحد و یکپارچه دانست.»
این کارشناس یادآور شد: «ضمن اینکه کشورهای اروپایی به شدت وابسته به آمریکا هستند و بسیاری از سیاستمداران و مقامات تجاری اروپایی در دانشگاههای آمریکا تحصیل کردهاند به همین دلیل نمیتوان پیش بینی کرد که اروپا برای دفاع از همکاریهای اقتصادی خود با ایران و منافع ملی خود در این رابطه تا کجا پیش خواهد رفت. احتمالا کشورهای اروپایی تصمیماتی موقت برای سپری کردن دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ اتخاذ خواهد کرد و امیدوار خواهند بود تا در آینده وضعیت بهبود یابد. البته به عقیده من، در سالهای اخیر مشخص شده که کشورهای اروپایی از سلطه گری آمریکا در عرصه روابط بین المللی خسته شدهاند. ولی بلندپروازی سیاسی جدی از سوی آنها صورت نمی گیرد و این مخالفتها و تنها در اظهارات برخی سیاستمداران اروپایی دیده می شود. به عقیده من، آنها فعلا آمادگی رویارویی جدی با سیاستهای آمریکا را ندارند. اروپا بیش از هرچیز تنها نسبت به حفظ آرامش، امنیت و ثبات اقتصادی خود نگران است.»